Wednesday, April 17, 2013

Perbezaan Antara IPTA dan IPTS


Q: APA BEZA IPTA DAN IPTS?

A:
Dari segi KOS, IPTS agak mahal berbanding IPTA kerana yuran pelajar IPTA sebahagiannya ditanggung oleh pihak kerajaan. Tetapi, yuran IPTS tidaklah begitu membebankan kerana after all, jumlah pinjaman @ biasiswa yg pelajar dapat adalah lebih kurang sama.

Dari segi AKREDITASI, semua IPTA telah diiktiraf oleh MQA. Jadi, kelayakan tersebut diiktiraf oleh kerajaan. Manakala bagi IPTS, awk perlu selidik sama ada course yg ditawarkan diiktiraf atau tidak. Pengiktirafan ini sgt penting untuk psaran kerja nnt. Kalau graduate tanpa akreditasi, memang susah nk dpt kerja.

Dari segi SOSIAL PELAJAR pula, kebanyakan pelajar IPTA adalah terdiri dari masyarakat Malaysia, hanya sebilangan pelajar adalah pelajar dari luar negara. Kalau di IPTS, para pelajar lebih mixed dgn bangsa lain dan ramai pelajar dari luar negara. Ini secara langsung memberi peluang kepada anda untuk belajar budaya baru, bertukar pendapat serta memahami serba sedikit tentang masyarakat dari negara lain.

Dari segi KURSUS dan KEBOLEHAN PASARAN, IPTA menawarkan kursus yang tak semestinya untuk anda keluar bekerja kerana ia mengamalkan sistem khidmat sosial di samping memberi peluang kepada semua rakyat untuk melanjutkan pelajaran. Manakala IPTS menawarkan kos yang mempunyai cabang pekerjaan dalam pasaran kerjaya semasa kerana pelajar adalah pelanggan. Terdapat beberapa IPTS yg merupakan anak syarikat bagi beberapa syarikat swasta @ GLC contohnya spt Telekom Malaysia (Multimedia College dan Multimedia University), TNB (UNITEN), Sunway (Sunway College) dan sebagainya. Selalunya, para pelajar yang memenuhi syarat syarikat tersebut akan diambil bekerja selepas tamat pengajian.Daripada segi AKADEMIK , kedua-duanya adalah sama, di mana keduanya mengamalkan sistem CGPA. Tiada istilah senang nak dapat pointer tinggi dalam CGPA kerana walaupun di IPTS, ia masih dipantau dibawah MQA.

Jadi, IPTA dan IPTS lebih kurang sama dari semua segi. Cuma IPTS lebih menekankan tentang praktikal. Kalau IPTA, mostly student kena baca, study, hafal etc. Some people are good at theory while some are good at practical. 


Sumber: SPM 2012 TM College


Nama Penuh (Seperti dalam I/C):
No. I/C Baru:
Umur / Age:
Tarikh Lahir / Date Of Birth:
No. Telefon / Contact No. :
Hubungi melalui: Call
SMS
WhatsApp
Bangsa / Race: Melayu
India
Cina
Bumiputera Sabah
Bumiputera Sarawak
Orang Asli
Lain-lain
Agama / Religion: Islam
Kristian
Hindu
Buddha
Lain-lain
Jantina / Sex: Lelaki
Perempuan
Email :
Alamat Surat Menyurat / Address:
Universiti / Kolej Pilihan: SEGi University
MAHSA University
SEGi College Kuala Lumpur
SEGi College Subang Jaya
SEGi College Penang
SEGi College Sarawak
Kelulusan Tertinggi:
SPM Tahun Diambil :
Keputusan SPM Cth : 4A 5B 1C :
Bahasa Malaysia:
Bahasa Inggeris:
Sejarah:
Sains:
Matematik:
Biologi :
Kimia :
Fizik :
Matematik Tambahan :
Senaraikan Keputusan SPM / STPM anda (Tiada dalam senarai):
Kursus Pilihan 1
Kursus Pilihan 2
Kurses Pilihan 3
Kursus Pilihan 4
Mesej Anda :

This HTML form was created by Freedback.

0 comments:

Post a Comment

SILA TINGGALKAN KOMEN ANDA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...