Tuesday, February 25, 2014

Tips-Tips Mahasiswa Cemerlang

Pertama – Tidak mensia-siakan Masa Biarpun Seminit

Seorang pelajar yang cemerlang menggunakan masa yang terluang dengan perkara yang bermanfaat. Mereka boleh membaca satu atau dua kutaib atau ulangkaji pelajaran yang telah mereka baca.

Kedua – Buku Sebagai Peneman Ke Mana Sahaja Anda Pergi

Amalkan sikap membawa buku setiap ketika. Sikap ini bukan bermaksud kita mesti membaca buku tersebut. Kemungkinan diri anda tidak membaca apa-apa , tetapi ia memupuk jiwa bersungguh-sungguh dengan kewajipan terhadap pelajaran. Sikap ini membolehkan anda menyemai budaya belajar yang positif serta sikap bertanggungjawab terhadap pelajaran.

Ketiga – Gunakan Masa Awal Pagi

Gunakan sepenuhnya masa awal pagi untuk mengulangkaji pelajaran yang anda lemah. Pupukan semangat belajar pada awal pagi biar pun anda tidak terasa mahu membaca. Usaha ini akan menyemai semangat yang kental terhadap pelajaran dan membolehkan anda mulakan hari tersebut dengan azam untuk berjaya.

Keempat – Membuat Nota Ringkas

Pelajar yang cemerlang sentiasa membuat nota ringkas. Nota tersebut adalah untuk membolehkan anda merujuk kembali apa yang telah anda baca. Ia tidak menjamin ingatan anda tetapi ia meningkatkan kuasa ingatan anda. Dengan adanya nota ringkas, ulangkaji sehari sebelum peperiksaan menjadi lebih mudah.

Kelima – Mengikut Jadual Sepenuhnya

Aturkan masa untuk setiap aktiviti yang anda hendak lakukan pada hari tersebut. Patuhi jadual belajar anda tanpa syarat. Jangan terlalu mengikut perasaan. Biarpun anda tidak suka belajar pada sesuatu masa, buka sahaja buku dan membacanya. Jika anda mempunyai disiplin yang kuat terhadap hidup, anda tidak akan lalai terhadap tanggungjawab belajar. Pastikan anda peruntukkan masa untuk setiap mata pelajaran pada setiap hari jika anda mahu mencapai kecemerlangan dalam semua mata pelajaran.

Keenam – Mengulang Kaji Pelajaran Sebanyak Yang Mungkin

Setiap fakta yang dibaca akan terus diulang sebanyak yang mampu. Tidak ada had ulangan yang akan dilakukan. Selagi ada masa, anda boleh mengulangi apa yang telah dibaca biarpun anda sudah faham atau sudah mengingatinya. Semakin banyak anda membaca, semakin tinggi keyakinan diri anda untuk lulus dengan cemerlang.

Ketujuh – Sentiasa Bertanya Jika Tidak Faham

Dekatkan diri anda dengan guru dan gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menjawab kemusykilan anda. Biar pun anda sudah faham, anda masih boleh bertanya. Ini akan menguatkan kefahaman dan ingatan anda. Anggaplah guru anda seperti kakak atau abang anda, kawan-kawan anda sebagai orang yang boleh membantu anda dalam hal ini.

Kelapan - Mengunjungi Perpustakaan (Maktabah)

Sentiasa bersama dengan kawan-kawan yang rajin mengulangkaji pelajaran. Perhatikan bagaimana mereka belajar dan semarakkan diri anda serta berusaha menjadi seperti mereka. Sering kali bertukar pendapat antara satu sama lain. Berikan tumpuan dan berkongsi soalan yang anda buat dengan mereka. Ini akan menghidupkan suasana tolong menolong dalam memacu kejayaan dan kecemerlangan pelajaran masing-masing.

Kesembilan - Belajar Menyesuaikan Diri Dengan Semua Keadaan

Biar pun rumah anda bising, panas atau kurang selesa; ia tidak menjadi penghalang untuk anda mengulangkaji. Kadang-kadang , kita perlu belajar menyesuikan diri dengan kekurangan yang ada. Semakin mencabar keadaan anda , semakin besar ujian ketahanan diri anda. Beritahu diri anda , “biar apa yang berlaku, saya tetap dapat menjalankan tugas saya kerana saya seorang yang tahan lasak.”

Kesimpulan 

Belajar adalah suatu seni. Jika anda tahu menguasai seni tersebut, anda boleh berjaya biar pun diri anda mempunyai beberapa kekurangan. Semoga lembaran ini menguatkan iltizam anda untuk mencapai prestasi yang lebih cemerlang dalam pelajaran.
PERMOHONAN ONLINE
KEMASUKAN 2014
Nama Penuh / Full Name (Seperti dalam I/C):
No. I/C Baru:
Umur / Age:
Tarikh Lahir / Date Of Birth:
No. Telefon / Contact No. (Tidak Dipaparkan):
Bangsa / Race: Melayu
India
Cina
Bumiputera Sabah
Bumiputera Sarawak
Orang Asli
Lain-lain
Agama / Religion: Islam
Kristian
Hindu
Buddha
Lain-lain
Jantina / Sex: Lelaki
Perempuan
Alamat Email / Email Address (Tidak Dipaparkan) :
Alamat Surat Menyurat / Address:
Kampus SEGi Pilihan: SEGi University
SEGi College Kuala Lumpur
SEGi College Subang Jaya
SEGi College Penang
SEGi College Sarawak
SEGi College Sri Kembangan
Kelulusan Tertinggi:
Bahasa Malaysia Peringkat SPM Anda? Kredit
Lulus
Gagal
Bahasa Malaysia:
Bahasa Inggeris:
Sejarah:
Sains:
Matematik:
Senaraikan Keputusan SPM / STPM anda:
Jumlah Kredit SPM
Kursus Pilihan: Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak
Diploma Teknologi Makmal Perubatan
Diploma Kesihatan Persekitaran
Diploma Farmasi
Diploma Pengurusan Hotel
Diploma Penjagaan Kesihatan
Diploma Kejururawatan
Diploma Pengurusan Pelancongan
Diploma Seni Kulinari
Diploma Perakaunan
Diploma Admin Perniagaan
Diploma Pemasaran
Diploma Pengurusan Sumber Manusia
Diploma Perbankan Islam
Diploma Pengajian Komputer
Diploma Komunikasi Massa
Diploma Rekabentuk Grafik
Diploma Rekabentuk Multimedia
Diploma Kejuruteraan Elektrik & Elektronik
Diploma Psikologi

Create a web form here

0 comments:

Post a Comment

SILA TINGGALKAN KOMEN ANDA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...