Monday, December 8, 2014

Mechanical Engineering - Kejuruteraan Mekanikal

Kejuruteraan mekanik adalah bidang kejuruteraan yang berkaitan dengan asas mekanik. Ia merupakan penggunaan prinsip fizik untuk menganalisis, mencipta, membuat dan menyelenggara mesin dan barangan berguna. Ia memerlukan pemahaman kukuh konsep-konsep asas yang merangkumi mekanikkinematiktermodinamik dan tenaga. Jurutera mekanik menggunakan prinsip-prinsip ini dan prinsip-prinsip lain dalm mencipta dan menganalisis kereta, pesawat udara, sistem pemanasan dan penyejukan, bangunan dan jambatan, kelengkapan dan jentera industri, dan banyak lagi. *(Wikipedia).


Jurutera mekanikal menjalankan penyelidikan, memberikan nasihat tentang reka bentuk, mengarah pengeluaran mesin, jentera, loji industri, kelengkapan dan sistem, memberikan nasihat dan mengarah fungsiannya serta menyenggara dan membaik pulih, atau mengkaji dan memberikan nasihat tentang teknologi bahan, produk, atau proses tertentu.

Penguasaan mata pelajaran fizik, matematik, matematik tambahan dan bahasa inggeris amat penting. Hal ini kerana kebanyakan pembelajaran adalah dalam bahasa inggeris dan melibatkan fizik dan bahan-bahan.


Pengkhususan


 • Kebiasaanya pembelajaran akan mengambil masa 4 tahun dan jika diperingkat ijazah ia dinamakan sebagai Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan ( Kejuruteraan Mekanikal ).
 • Belajar mengenai termobendalir termasuk Termodinamik, pemindahan haba, engin pembakaran dalam, mesin turbo, penyejukan udara, dan pengajian mengenai tenaga.
 • Anda juga belajar mengenai mekanik gunaan seperti mekanik pepejal, dinamik dan getaran, sistem kawalan.
 • Sistem dan teknologi pembuatan juga dipelajari termasuk teknologi dan sistem pembuatan, penurasan pengeluaran, rekabentuk berkomputer ( CAD/CAM ) dan kejuruteraan industri.
Anggaran Gaji
 • Sektor Awam (RM) : 2,000 - 5,500
 • Sektor Swasta (RM) : 3,000 - 6,000

Tahap Pendidikan
 • Ijazah Kejuruteraan Mekanikal
 • DLKM Tahap 5

SEGi University

Tahun 1- program ini bertujuan untuk memperkukuh pengetahuan matematik dan sains dan memperkenalkan asas-asas kejuruteraan mekanikal. Pada tahun pertama, anda membina garis-asas pengetahuan dan kemahiran, tanpa mengira latar belakang akademik. Oleh itu, keputusan peperiksaan dari tahun ini tidak menyumbang kepada gred akhir mereka.

Tahun 2 - menyediakan asas-asas kejuruteraan mekanikal dengan penekanan kepada permohonan untuk komponen kejuruteraan sebenar. Kedua-dua modul matematik pada tahun ini penting bagi membina pembangunan kemahiran anda, memberi tumpuan terhadap model dan aspek pengkomputeran.

Tahun 3 - anda akan melaksanakan projek reka bentuk bersepadu dan penyelidikan mengikut minat anda semasa belajar subjek mekanikal dalam konteks yang lebih advanced.

Tahun 4 - anda menjalankan projek tahun akhir dan memilih dari subjek elektif  yang ditawarkan dan bidang bukan mekanikal seperti isu-isu alam sekitar dan pengurusan, yang mana penting untuk jurutera profesional dalam dunia moden.

Program ini telah diluluskan oleh Majlis Akreditasi Kejuruteraan (EAC).Kerjaya


 • Memberikan nasihat dan merekabentuk jentera dan perkakas untuk pembuatan, perlombongan, pembinaan, kerja pertanian dan tujuan industri lain;
 • Memberikan nasihat dan merekabentuk motor stim, pembakaran dalaman dan motor bukan elektrik lain serta enjin yang digunakan untuk pendorongan lokomotif kereta api, kenderaan darat, atau pesawat udara, atau untuk pemanduan industri atau jentera lain;
 • Memberikan nasihat dan merekabentuk sistem pendorongan kapal, loji janakuasa, sistem pemanasan dan pengalihudaraan, peralatan kemudi, pam, dan kelengkapan mekanikal lain;
 • Memberikan nasihat dan merekabentuk kerangka pesawat udara, peralatan pendaratan, dan kelengkapan lain untuk pesawat;
 • Memberikan nasihat dan merekabentuk badan kenderaan darat, sistem gantungan, brek, dan komponen lain;
 • Memberikan nasihat dan merekabentuk sistem dan kelengkapan pemanasan, pengalihudaraan, dan penyejukbekuan;
 • Memberikan nasihat dan merekabentuk loji dan kelengkapan mekanikal untuk pelepasan, kawalan, dan penggunaan tenaga nuklear.

Contoh Pekerjaan Lain


 • Jurutera, mekanikal/kuasa nuklear
 • Jurutera, jentera dan peralatan perindustrian
 • Jurutera, mekanikal/instrumen
 • Jurutera, lif
 • Pereka bentuk, kereta bermotor

Sumber : CIC 
                Wikipedia


ONLINE APPLICATION


Nama Penuh (Seperti dalam I/C):
No. I/C Baru:
Umur / Age:
Tarikh Lahir / Date Of Birth:
No. Telefon / Contact No. :
Hubungi melalui: Call
SMS
WhatsApp
Line
WeChat
Bangsa / Race: Melayu
India
Cina
Bumiputera Sabah
Bumiputera Sarawak
Orang Asli
Lain-lain
Agama / Religion: Islam
Kristian
Hindu
Buddha
Lain-lain
Jantina / Sex: Lelaki
Perempuan
Alamat Email / Email Address :
Alamat Surat Menyurat / Address:
Kampus SEGi Pilihan: SEGi University
SEGi College Kuala Lumpur
SEGi College Subang Jaya
SEGi College Penang
SEGi College Sarawak
Kelulusan Tertinggi:
SPM: Tahun Diambil :
Keputusan SPM Cth : 4A 5B 1C
Bahasa Malaysia:
Bahasa Inggeris:
Sejarah:
Sains:
Matematik:
Biologi :
Kimia :
Fizik :
Matematik Tambahan :
Senaraikan Keputusan SPM / STPM anda (Tiada dalam senarai):
Kursus Pilihan 1
Kursus Pilihan 2
Kurses Pilihan 3
Kursus Pilihan 4
Mesej Anda :

This online form was provided by Freedback.

0 comments:

Post a Comment

SILA TINGGALKAN KOMEN ANDA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...