Monday, November 2, 2015

Isu PTPTN: Tarik lesen universiti swasta sengaja beri keputusan cemerlangKUALA LUMPUR – Kerajaan digesa menarik lesen universiti swasta yang didapati sengaja memberi keputusan cemerlang kelas pertama bagi pelajar Ijazah Sarjana Muda supaya mereka dikecualikan membayar pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali berkata, tindakan tegas itu mesti diambil ke atas pihak yang terlibat kerana ia boleh me­rugikan kerajaan selain kualiti pengajian akan menjadi rendah. 

“Selain menyiasat dan mengenakan tindakan tegas, kerajaan juga perlu mengkaji semula insentif itu yang menukar pinjaman ­PTPTN kepada biasiswa bagi pelajar yang dalam kategori tersebut. 

“Isu itu timbul apabila keputusan cemerlang pelajar di universiti swasta naik mendadak sejak setahun lalu. Perkara ini meragukan banyak pihak,” katanya ketika dihubungi hari ini . 

Beliau mengulas ruangan Awang Selamat dalam Mingguan Malaysia hari ini yang mendedahkan tindakan itu merupakan salah satu strategi universiti untuk menarik ramai pelajar. 

Menurut Awang, menerusi cara itu pelajar terbabit tidak perlu membayar balik pinjaman atau ia diterjemahkan dalam bentuk biasiswa. 

Ibrahim berkata, jika perkara itu berlaku ia akan mencetuskan rasa tidak puas hati pelajar lain yang terpaksa membayar semula pinjaman PTPTN sedangkan pihak tidak bertanggungjawab terlepas daripada melunaskan hutang tersebut. 

“Golongan ini bukan sahaja menipu dan tidak perlu membayar hutang malah, selepas itu akan lebih mudah mendapat kerja dengan gaji yang besar tetapi terlepas daripada membayar hutang. Bagi saya ini tidak adil buat peminjam PTPTN yang lain,” ujarnya. 

Sementara itu, Presiden Gabu­ngan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Zambri Mohd. Isa berkata, tindakan tegas itu mesti diambil ke atas pihak terlibat kerana ia boleh merugikan kerajaan. 

“GPMS memandang serius perkara ini dan menggesa PTPTN, Kementerian Pendidikan Tinggi ataupun Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) menyiasat mana-mana universiti swasta yang terlibat kerana kalau betul ia berlaku banyak pihak lain yang tentunya akan marah,” ujarnya. 

Menurut Zambri, tindakan universiti terbabit dilihat sengaja mengorbankan kualiti pengajian dan memanipulasi keputusan akademik semata-mata untuk tujuan komersial dan agenda lain adalah jenayah yang patut disekat.


PERMOHONAN ONLINENama Penuh (Seperti dalam I/C):
No. I/C Baru:
Umur / Age:
Tarikh Lahir / Date Of Birth:
No. Telefon / Contact No. :
Hubungi melalui: Call
SMS
WhatsApp
Bangsa / Race: Melayu
India
Cina
Bumiputera Sabah
Bumiputera Sarawak
Orang Asli
Lain-lain
Agama / Religion: Islam
Kristian
Hindu
Buddha
Lain-lain
Jantina / Sex: Lelaki
Perempuan
Email :
Alamat Surat Menyurat / Address:
Universiti / Kolej Pilihan: SEGi University
MAHSA University
SEGi College Kuala Lumpur
SEGi College Subang Jaya
SEGi College Penang
SEGi College Sarawak
Kelulusan Tertinggi:
SPM Tahun Diambil :
Keputusan SPM Cth : 4A 5B 1C :
Bahasa Malaysia:
Bahasa Inggeris:
Sejarah:
Sains:
Matematik:
Biologi :
Kimia :
Fizik :
Matematik Tambahan :
Senaraikan Keputusan SPM / STPM anda (Tiada dalam senarai):
Kursus Pilihan 1
Kursus Pilihan 2
Kurses Pilihan 3
Kursus Pilihan 4
Mesej Anda :

This HTML form was created by Freedback.

0 comments:

Post a Comment

SILA TINGGALKAN KOMEN ANDA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...